Sposób użycia:
Nasiona chia najlepiej spożywać regularnie, jednak codzienna dawka nie powinna być większa niż 15 g (2-3 łyżeczki). Nasiona możemy jeść w całości albo zmielone jako dodatek do różnych potraw czy produktów żywnościowych, na przykład musli, jogurtów, sałatek. Po namoczeniu są również dobrym zagęszczaczem do zup i sosów.
W Ameryce Środkowej znany jest napój przyrządzany z nasion chia. Dodaje się je do gazowanej wody mineralnej i miesza z sokiem z cytryny i na koniec lekko słodzi.
Wartości odżywcze:
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,3 g;
- w tym cukry - 0 g;
Masa netto: 500 g.
Składniki: nasiona szałwii hiszpańskiej 100%.
Kraj pochodzenia: Argentyna/Paragwaj.
Termin przydatności do spożycia: dzięki stałej rotacji świeżych dostaw zapewniamy odpowiednio długie terminy ważności.
Przechowywanie: w suchym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opakowanie: wytrzymała torebka doypack z wielorazowym zamknięciem strunowym, zachowującym świeżość produktu.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również sezam, migdały, różne orzechy, produkty zawierające gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań, nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
GMO: surowiec nie jest modyfikowany genetycznie.
Atest: produkt posiada atest jakości, który na życzenie klienta możemy dodać do zamówienia.
> Żelaza - które pomaga w transporcie tlenu oraz prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Fosforu - który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 15 g |
%RWS* w 15 g |
Wartość energetyczna |
1916 kJ / 464 kcal |
287 kJ / 70 kcal |
4 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
32,6 g 2,9 g |
4,9 g 0,4 g |
7 % 2 % |
Węglowodany - w tym cukry |
7,7 g 1 g |
1,2 g 0,2 g |
< 1 % < 1 % |
Błonnik |
29,7 g |
4,5 g |
- |
Białko |
20,1 g |
3,0 g |
6 % |
Sól** |
0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 15 g |
Wapń |
631 mg |
79 % |
94,7 mg |
Żelazo |
7,7 mg |
55 % |
1,2 mg |
Magnez |
335 mg |
89 % |
50,3 mg |
Fosfor |
860 mg |
123 % |
129 mg |
Cynk |
4,6 mg |
46 % |
0,7 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).